Wist je dat… van Mara Leunissen
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn vlak voor het einde van 2020 tot een nieuw handelsakkoord gekomen als gevolg van de Brexit. Het akkoord bevat afspraken over de samenwerking tussen de EU en het VK met ingang van 1 januari 2021. Tip van Mara: Overweeg bij een reisverzekering om medische kosten mee te verzekeren als je naar het VK gaat.
Het VK, bestaande uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, heeft de EU al op 31 januari 2020 verlaten. Tot en met 31 december 2020 was er een overgangsperiode waarbij nagenoeg niets veranderde. Nu deze periode is afgelopen, maken we de stand van zaken op en geven we een overzicht van de mogelijke gevolgen van Brexit voor jouw klanten.
VK geen EU/EER-lidstaat meer
Door de Brexit is het VK uiteraard geen EU-lidstaat meer. Daarnaast hoort het VK ook meer niet bij de Europese Economische Ruimte (EER). Bij dit Europese samenwerkingsverband horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Dat betekent onder andere dat reizigers vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het VK kunnen reizen. De identiteitskaart (ID-kaart) is vanaf dat moment niet meer geldig, behalve voor mensen die op of voor 31 december 2020 in het VK woonden: zij kunnen tot en met eind 2025 hun ID-kaart gebruiken. Een visum is voor een verblijf korter dan zes maanden niet nodig.
Zorgverzekeringen en reisverzekering
De EU heeft met het VK afspraken gemaakt over toegang tot de gezondheidszorg bij kort verblijf. Mensen die voor kortere tijd naar het VK reizen, houden recht op spoedeisende gezondheidszorg in het VK. Of de European Health Insurance Card (EHIC) geldig blijft in het VK, wordt nog onderzocht. Het is wel verstandig om vanaf 1 januari 2021 een reisverzekering inclusief medische kosten af te sluiten en zo voor de zekerheid meer ziektekosten te verzekeren.
Vervallen Europees paspoort voor Britse aanbieders financiële producten
Financiële ondernemingen die lid zijn van de EU/EER én die ook in een van de andere landen producten en diensten willen aanbieden, moeten zich laten registreren bij de toezichthouder van dat betreffende land. In Nederland is dit dus bij de AFM. Zij krijgen dan een Europees paspoort. Dit geldt bijvoorbeeld voor beleggingsinstellingen en verzekeraars.
Voor Britse ondernemingen zijn de Europese paspoorten nu vervallen, waardoor zij hun dienstverlening in bijvoorbeeld Nederland feitelijk moeten staken. Zij moeten voldoen aan diverse regels om een nieuwe vergunning aan te kunnen vragen. De AFM houdt hier toezicht op. Andersom zijn de Europese paspoorten van Europese financiële instellingen ook niet meer geldig in het VK.
In de praktijk zien we al dat aanbieders van vermogensopbouwproducten beleggingsfondsen uit het VK uit het assortiment hebben gehaald. Een aantal Britse aanbieders van bijvoorbeeld kredieten heeft al eerder op deze ontwikkeling ingespeeld door een onderneming buiten het VK op te richten in een lidstaat van de EU/EER. Ze vragen dan daar een nieuw Europees paspoort aan. Klanten hebben in dat geval een bericht ontvangen dat hun krediet wordt voortgezet vanuit een ander land.
Sociale zekerheid
Tot slot is er over de gevolgen van Brexit voor de sociale zekerheid is nog veel onbekend. Wel bekend is dat er niets verandert voor iemand die al vóór 2021 in het VK woonde en een AOW- of Anw-uitkering ontving. Deze uitkeringen lopen gewoon door.
Als iemand na 1 januari 2021 naar het VK verhuist, lopen deze uitkeringen ook door als deze persoon de Britse nationaliteit heeft of al eerder in het VK heeft gewoon of gewerkt. Nog niet bekend is, wat er gebeurt met een AOW- of Anw-uitkering als iemand naar het VK verhuist die geen Britse nationaliteit heeft en niet eerder in het VK heeft gewoond of gewerkt.
Meer weten
Meer weten over de eventuele gevolgen van de Brexit en uw verzekeringen? Neem dan contact met ons op.