Wist je dat… met Robin over sparen of beleggen voor je kind

Je baby is nu nog klein, maar kleintjes worden groot! Straks wil je zoon of dochter leren autorijden, studeren in het buitenland en uiteindelijk ook wel op zichzelf gaan wonen… Daarom is het verstandig om meteen vanaf de geboorte geld opzij te leggen voor de grote toekomstdromen van je kind. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Onze adviseur Robin Bink bespreekt de mogelijkheden.

Als je weet hoeveel vermogen je wilt gaan opbouwen voor je kind, dan moet je gaan kiezen voor de juiste vorm: sparen en beleggen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Sparen voor je kind

Er bestaan speciale kinderspaarrekeningen, die geven meestal een (iets) hogere spaarrente dan gewone spaarrekeningen. Deze kinderrekeningen staan op naam van je kind. Maar liefst 80% van alle ouders met kinderen tot 12 jaar hebben een spaarrekening voor hun kind geopend (bron: NIBUD).

Voordelen van een jeugdspaarrekening/verzekering:

  • De rente is vaak hoger dan een regulieren spaarrekening/verzekering.
  • Bij het openen ontvang je soms een leuk presentje en sommige kinderspaarrekeningen kennen een (jaarlijkse) bonusrente.
  • Als je geld opzij zet op een kinderspaarrekening, dan staat het geld duidelijk op een aparte rekening. Dus los van het spaargeld op je eigen spaarrekening(en). Dit zorgt voor overzicht.
     
Beleggen voor je kind

De bedragen die nodig zijn voor de toekomst van je kind zijn behoorlijk groot. Als je bereid bent om volledig mee te betalen aan het collegegeld, studiemateriaal, huur, boodschappen en de aanschaf van kleding tijdens de 4 jaar van de studie, dan is er al een bedrag nodig van meer dan €42.000. Dat is nog exclusief de kosten voor vervoer, telefoon en leuke uitgaven in de vrije tijd (bron: NIBUD).

Aangezien sparen vaak minder oplevert is beleggen voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief. Kijkend naar de lange termijn rendementen van beleggen versus sparen, dan wint beleggen het van sparen.

Voordelen van een beleggingsrekening:

  • De verwachte rendementen zijn (over een horizon van 18 jaar) bijna altijd hoger dan de spaarrentes.
  • Bij de meeste beleggingsrekeningen is het mogelijk om een index te volgen. Dit zorgt voor een goede spreiding van het risico .
  • Het is vaak mogelijk om te kiezen voor een ‘automatische risico afbouw’, dit betekent dat er steeds minder risicovol wordt belegd naarmate de 18e verjaardag steeds meer in zicht komt.
     
Sparen of beleggen?

Waar je ook voor kiest, het is in ieder geval verstandig om zo snel mogelijk na de geboorte van je kind, te beginnen met sparen. Een simpele, maar zeer effectieve, manier om ongemerkt een leuk kapitaal bij elkaar te verzamelen is periodiek een bedrag te beleggen.

Wil je meer weten of sparen, beleggen of een mix hiervan voor één van de spaardoelen voor je kinderen iets voor jou is? Neem dan contact met ons op.
(Bron: Brand New Day)

Team Matrix verzekeringen,

Robin Bink