Je zorgverzekering in 2022

Het nieuwe aanbod van je zorgverzekering voor 2022 heb je inmiddels ontvangen. Heb je het concrete aanbod van de verzekeraar al ingezien? Behalve een premiestijging is er ook een aantal belangrijke wijzigingen. Daarnaast doen we je een aantal bespaartips aan de hand. Wil je weten welke?

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Die verzekering is voor iedereen hetzelfde, waar je ook verzekerd bent. Na een moeilijk coronajaar zal je premie ongetwijfeld enkele euro’s stijgen. Hoeveel dat is mogen de verzekeraars zelf bepalen. Sluit je daarnaast nog aanvullende verzekeringen af, dan betaal je maandelijks meer premie.

Zorgtoeslag stijgt

De maandelijkse premie voor je zorgverzekering is een flinke hap uit je maandelijkse budget. Misschien kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Voor alleenstaanden stijgt de maximale toeslag komend jaar met 36 euro. Heb je een huishouden dat uit meerdere personen bestaat dan stijgt de maximale toeslag met 40 euro.

Zoek en bespaar

Sommige mensen maken er een sport van om premies van verschillende basis- en aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken, inclusief de voorwaarden en dekkingen. Een regenachtige zondagmiddag is daar misschien wel het meest geschikte moment voor. Het uitzoekwerk merk je volgend jaar meteen in je portemonnee. Maak vooraf een lijstje met punten die voor jou belangrijk zijn. Het zoekt gerichter en je verzandt niet in de grote brij van voorwaarden.

Goed nieuws

Het eigen risico blijft in 2022 gelijk: 385 euro

Wat wijzigt er in 2022?

Herstelzorg corona

De uitbreiding van de basisverzekering met herstelzorg na corona blijft minstens tot augustus 2022 in stand. Mensen met een ernstige vorm van corona kunnen gebruikmaken van:

  • maximaal 50 behandelingen fysiotherapie
  • maximaal 10 uur extra ergotherapie
  • maximaal 7 uur extra dieetadvisering
  • logopedie (geen limiet)

De elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning declareren

Patiënten die thuis gebruikmaken van mechanische ademhalingsondersteuning kunnen de elektriciteitskosten hiervan rechtstreeks declareren bij hun zorgverzekeraar.

Vergoeding verblijf in omgeving ziekenhuis bij CAR-T-celtherapie

Vanaf 2022 is er vergoeding voor het verblijf vlakbij een ziekenhuis na CAR-T-celtherapie. Bij de behandeling kunnen ernstige complicaties optreden. Patiënten moeten daarom de eerste twee weken na behandeling in een expert-ziekenhuis blijven.

De twee volgende weken moeten patiënten op een locatie verblijven die maximaal één uur van het expert-ziekenhuis is verwijderd. Dat kan hun eigen huis zijn. Wonen patiënten verder weg, dan mag dat op een locatie zijn die maximaal één uur van het expert-ziekenhuis is verwijderd, bijv. hotel of vakantiewoning.

De kosten van het verblijf in de buurt van het expert-ziekenhuis worden vergoed uit de Zorgverzekeringswet.

Medicatie migraine

Aan het basispakket worden waarschijnlijk drie nieuwe migrainemedicijnen toegevoegd. De nieuwe medicijnen zijn zogenaamde GRP-remmers. Erenumab, fremanezumab en galcanezumab zijn speciaal ontwikkeld om migraine te voorkomen. Aan het gebruik ervan worden wel voorwaarden gesteld.

Opzeggen

Overstappen of juist niet? Hoe houd je de premiekosten zo laag mogelijk? Wil je een aanvullende verzekering? Wil je meer informatie of hulp? Neem dan contact met ons op. Van goed advies word je absoluut beter.

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? Vergeet dan niet vóór 1 januari je huidige verzekering op te zeggen.