Een snellere computer? Zo doet je dat!

Je computer laat een zandloper of draaiende cirkel met regenboogkleuren zien. Deze update duurt nog 45 minuten luidt de onheilspellende boodschap. Eenmaal opgestart heeft je computer lang niet meer de snelheid van het begin. Zo maakt je jouw computer stapsgewijs weer sneller!

Een computer. We kunnen niet meer zonder, zowel privé als op het werk. Even snel een document opzoeken of iets googelen. Als gebruiker ben je verwend geraakt door de snelheid en gemak van het apparaat. Als dank voor het vele gebruik laat je computer echter allerlei zaken achter in de vorm van instellingen, iconen of mappen.

Het resultaat van deze vervuiling op je computer is traagheid. Misschien heel herkenbaar: de ergernis neemt hand over hand toe. Hoe krijg je deze ‘vuilnis’ voorgoed van je computer? Met deze tips haal je stap voor stap de bezem door je computer en keert de snelheid terug.

Stap 1: verwijder overbodige programma’s

Fervent gebruikers van computers zijn per definitie iets té enthousiast. Bijna alle programma’s worden opgeslagen, zonder zich af te vragen of je het programma nodig hebt of vaak gaat gebruiken. Resultaat: veel opgeslagen programma’s worden niet of zelden aangeklikt.

Welke programma’s gebruik je nog en welke zijn voorbestemd voor de prullenbak? Verwijder van deze laatste groep de programma’s. Let op: sommige programma’s laten ook nog sporen achter in het Windowsregister.

Met het gratis programma Geek Uninstaller krijg je een overzicht van ongebruikte programma's die Windows op je computer heeft gezet. Ook die kun je verwijderen.

Stap 2: ruim je schijf op

Achter de schermen van je computer gebeurt ook nog het een en ander. Veel programma’s gebruiken tijdelijke bestanden die na het opruimen ervan ook nog eens achterblijven op je computer. De harde schijf loopt daardoor vol met deze ongewenste gasten en maken je computer aanzienlijk trager. In Windows vind je de optie ‘schijfopruiming’. Dit programma doet wat het zegt en je hebt na het draaien ervan weer voldoende ruimte én snelheid.

Mocht het onverhoopt toch niet lukken om meer ruimte te maken op je harde schijf dan is het, eveneens gratis, programma CCleaner (voor Windows en Mac) ook een optie. Dit programma analyseert, adviseert en verwijdert ongewenste bestanden.

Stap 3: niet standaard opstarten

Staat je bureaublad vol met bestanden? Of wil je dat programma’s automatisch beginnen? Dat kost de computer de nodige tijd om op te starten. Maak hierin een keuze, zodat je minder lang hoeft te wachten.

Tip: laat altijd het antiviruspakket aanstaan. In de taakbalk (rechts onderin op je scherm) staan de programma’s die automatisch starten. Via de instellingen in Windows (Taakbeheer) kies je welke programma’s je automatisch laat starten. Schakel alleen programma’s uit die niet direct nodig zijn voor een goede werking van je computer.