Sparen en Beleggen

De voor u meest geschikte manier om kapitaal op te bouwen hangt af van uw persoonlijke situatie. Wij brengen de meest ideale situatie voor u graag in kaart. Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijkheden:

Bancair sparen
De meest traditionele en veilige vorm van sparen. U heeft een spaarrekening en u bent vrij om geld te storten of op te nemen. U loopt hierbij het minste risico.

Spaarverzekering
Bij een spaarverzekering wordt periodiek een vaste inleg gevraagd. U ontvangt een hogere rente dan bij een spaarrekening. Voorwaarde is wel dat het geld langere tijd vaststaat en alleen onder bepaalde voorwaarden opneembaar is.

Beleggen
Geld investeren in aandelen, opties of obligaties: een gok die veel mensen tot voor kort durfden te wagen. Momenteel kiezen we echter steeds vaker voor sparen. Is dit verstandig? Het antwoord luidt ‘ja’ indien u uw geld voor een korte tijd, bijvoorbeeld een jaar, weglegt. Bij sparen heeft u niet te maken met schommelende beurskoersen en loopt u geen gevaar verlies te leiden. Op de lange termijn blijft beleggen echter de beste optie. Wacht u vijf of tien jaar met de verkoop van uw aandelen, opties of obligaties, dan merkt u waarschijnlijk niets van de beursmalaise. Want: hoe erg de aandelenkoersen ook schommelen, op de lange termijn vertonen ze over het algemeen een stijgende lijn. Beleggen kan meer rendement op leveren dan sparen. Aan beleggen zijn wel risico’s verbonden. Daarom is het verstandig een expert in de hand te nemen die u begeleidt. Geld beleggen kan op allerlei manieren. Tussen de verschillende fondsen zit een groot verschil in rendement, risicospreiding en contractduur. Met een beleggingsrekening kunt u uw ingelegde geld op elk moment boetevrij opnemen.